A faelgázosító kazánok működése

Szemben a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokkal, a faelgázosító kazánok, két különálló tűztérrel vannak kialakítva.

Ahogyan az alábbi képen látható, a felső kamrában történik a tüzelőanyag úgynevezett "tökéletlen égése". Azért ezt a kifejezést használjuk, mert az égéshez szükséges oxigénmennyiségnél kevesebbet juttat az automatizált vezérlés az égéskamrába. Ennek hatására, szénmonoxidban, szénhidrogénben és széndioxidban gazdag füstgáz szabadul fel. A hagyományos vegyestüzelésű kazánok, cserép
kályhák és kandallók ezt a füstgáz nem tudják hasznosítani, mivel az elvezetés hiányában, az azonnal elillan a kéményen keresztül. A gazdaságosság egyik oka tehát a maximális energiahasznosítás.

faelgázosító kazán működéseA felszabaduló füstgáz, akár 55-65%- a is lehet az égésterméknek, melyet az alsó kamrába vezet el a rendszer. Ennek a felső kamra méretéhez képest kisebb alsó térnek, belső felülete kerámiából készül, hogy el tudja viselni a magas 1600-1800 °C hőmérsékletet. Ilyen magas hőmérsékleten óriási energia szabadul fel. Az alsó illetve felső kamra együttesen már tökéletes égést biztosit, melynek minden pillanata automatizáltan vezérelt.

A kazán üzemeltetési hőfoka igény szerint változtatható.

A vezérlés, az égés finomra hangolását, a tűztérbe juttatott levegő mennyiségének precíz szabályozásával illetve elfojtásával szabályozza. Ha a kazán hőfoka közelit az általunk beállított értékhez, a vezérlés fokozatosan csökkenteni kezdi a levegő mennyiségét, majd a kívánt hőfok elérését követően teljesen el is folytja a légellátást. Ezt követően indul a keringető szivattyú, amely a kívánt helyre juttatja a kinyert hőenergiát. Gazdaságosságának másik oka; az akár 12 órára is elnyújtott égési idő.

Meg kell említenünk, hogy a gyakorlatban két fajta faelgázosító látezik. Az "olcsóbb" típusok mindössze hőmérsékletet, a "drágább" modellek már a teljesítményt is épesek szabályozni. Ezt nem árt tudnunk, mivel a hőmérséklet alapján vezérelt ki/ bekapcsolás nehezen szabályozható, és puffer tartály nélkül, nehéz kordában tartani a 100% teljesítménnyel működő kazánt! A teljesítmény vezérelt modellek puffertartály nélkül is biztonságosak!

Hőcserélős puffer tartályhoz kapcsolva, a faelgázosítók működését még gazdaságosabbá tehetjük. Az elraktározott forró vizzel, gond nélkül biztosíthatjuk a használati meleg víz előállítást is!

Ha a működés során esetleg túlmelegedés fordulna elő, a faelgázosító kazánok burkolata, hő védelemmel van ellátva (nem minden modellé), amely szükség eseten, azonnal hideg vizet juttat a rendszerbe.


<< A Buderus videójában megtekintheti, hogy hogyan néz ki mindez a gyakorlatban! (Kattintson a képre a video lejátszásához!)

Cizellált megoldása a tüzelőanyag égetésnek. Nem?


faelgázositó kazán házhozszállitásRendelési információk

Amennyiben sikerült kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb faelgázosító kazánt, vagy segítségre lenne szüksége, Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Email:
szilvasiferenc79@gmail.com
Atmos faelgázositó kazánok

Ügyfélszolgálat
 
faelgázositó kazán kapcsolat rendeléshezKérje részletes Árajánlatunkat!
Segítségre lenne szüksége egy összett faelgázosító - fűtési rendszer megtervezéséhez?

Email:

szilvasiferenc79@gmail.com
  


Legnépszerűbb Cikkeinkből

Hogyan működik az elgázosító kazán?
Egyedülállő kettős égéstér, és automatizált vezérlés által ellenőrzött égési folyamat.
Hogyan ellenőrízhető a tüzelő nedvességtartalma?
Faelgázosító kazánban maxmum 20% nedvességtartalmú tüzelőt égethetünk.
Használati meleg víz előállítás!
Nemcsak fűtésre, hanem akár használati meleg víz előállításra is használható a faelgázosító!
Faelgázosító és puffer tartály!
Tegye még gazdaságosabbá a fűtést, a faelgázosító kazán extra
hőenergiájának elraktározásával!